Causes

En un ictus, el flux sanguini queda interromput en una àrea determinada del cervell. Les neurones comencen a morir en deixar de rebre l’oxigen necessari per viure, i això provocarà el dany cerebral.

La majoria d’ictus, fins a un 85% dels casos, passen per una obstrucció sobtada del flux sanguini que provoca la manca d’oxigen. La resta són ictus hemorràgics i estan causats per la ruptura d’una artèria cerebral.

Causes de l’ictus isquèmic

L’ictus isquèmic es deu a una obstrucció sobtada del flux sanguini al cervell.

Si les lesions que provoca són transitòries es tracta d’un ictus isquèmic transitori. Si, en canvi, els perjudicis són irreversibles i permanents és un infart cerebral.

Hi ha diversos mecanismes pels quals un vas sanguini es pot obstruir:

  • Arteriosclerosi. Inflamació crònica de les artèries, causada pel colesterol que es diposita de forma progressiva a les parets de les artèries en forma de plaques (plaques d’ateroma). Quan aquesta placa tapona gairebé tot l’espai per on circula la sang, endurint el vas sanguini, es desenvolupa un trombe que produeix un ictus isquèmic aterotrombòtic.
  • Ritme cardíac. Una cardiopatia, com les arítmies i, en especial, la fibril·lació auricular, poden provocar un ictus isquèmic. En aquest cas, l’oclusió de l’artèria cerebral prové d’un trombe que ve del cor. El trombe viatja des del cor fins al cervell a través de les artèries.
  • Altres. L’obstrucció d’una artèria també es pot produir per altres causes com malalties inflamatòries i no inflamatòries de la paret arterial, malalties de la sang que predisposen al desenvolupament de trombes, trencament d’una paret arterial, traumatismes, migranya i altres factors.
  • Desconeguda. De vegades, no s’identifica de forma clara la causa d’un ictus. En aquests casos, es parla d’ictus de causa indeterminada.

Causes de l’ictus hemorràgic 

L’ictus hemorràgic –també anomenat vessament cerebral– es produeix pel trencament d’una artèria o d’una malformació del cervell.

En funció de la localització del vessament, hi ha dos tipus d’ictus hemorràgic. El primer, l’ictus hemorràgic cerebral, afecta a regions profundes del cervell. En l’altre, anomenat ictus hemorràgic subaracnoïdal, gran part del sagnat es localitza a la part més superficial.

Hi ha diversos mecanismes pels quals un vas sanguini es pot trencar:

  • Hipertensió arterial. La pressió arterial alta és el principal factor de risc de les hemorràgies cerebrals, però no és l’únic. Per això, també cal tenir en compte el risc associat d’altres factors, com l’ús de fàrmacs anticoagulants, com l’heparina, i el consum d’alcohol i drogues.
  • Malformacions. Hi ha infants, joves i adults de mitjana edat, sense factors de risc, però amb malformacions vasculars cerebrals o aneurismes al cervell que els predisposen a l’aparició d’un ictus. Els aneurismes són malformacions arterials, mentre que les malformacions arteriovenoses són manyocs d’arteriosclerosi i venes que es poden trencar. Tots dos casos són en general alteracions presents des del naixement.
  • Altres. Determinades malalties de la sang, traumatismes cranioencefàlics i alguns processos degeneratius poden influir en l’aparició d’un ictus hemorràgic.