Prevenció

Els factors de risc són elements que fan que una persona tingui més possibilitats de patir una malaltia. En el cas de l’ictus, hi ha diferents factors de risc que lesionen els vasos sanguinis i predisposen la persona a desenvolupar una malaltia vascular, com l’ictus.

Entre els factors de risc, n’hi ha que són modificables i d’altres que no ho són. Aquests factors es poden presentar aïllats o coexistir, fet que multiplica la possibilitat de patir un ictus. La majoria d’ictus es deuen a factors de risc modificables, sobre els quals la persona pot incidir-hi.

L’ictus és una malaltia que, en gran part, es pot evitar. Fins ara, el millor abordatge terapèutic de l’ictus segueix sent la prevenció. Per això, identificar els factors de risc de cada persona és clau per traçar un pla terapèutic individualitzat que s’adapti a les particularitats de cada persona.

El decàleg per prevenir l’ictus

La Fundació Ictus proposa una sèrie de mesures per reduir i prevenir el risc de patir un ictus, basades en l’evidència científica i els estàndards de l’organització europea Stroke Alliance for Europe (SAFE), de la qual n’és membre.

  1. Reduir la pressió arterial
  2. Deixar de fumar
  3. Controlar el pes
  4. Seguir una dieta equilibrada
  5. Fer exercici físic de forma regular
  6. Controlar el consum de sucre
  7. Moderar el consum d’alcohol
  8. Tenir cura de la salut mental
  9. Prendre’s el pols
  10. Vigilar els greixos en sang