Sense comentaris encara

S’inicia un projecte internacional per prevenir l’ictus en pacients amb sagnat cerebral

Oberta una nova iniciativa multimilionària finançada per la Comissió Europea per ajudar a prevenir l’ictus en pacients amb patologies de base

El projecte, de 6,9 milions d’euros, està dirigit a pacients amb fibril·lació auricular (AF), un problema cardíac comú que causa batecs irregulars i anormalment ràpids, que hagin tingut prèviament un ictus causat per sagnat cerebral (hemorràgia intracerebral o ICH). El programa Prevenció de l’Ictus en supervivents d’ICH amb AF (PRESTIGE-AF) reuneix científics i personal clínic de tota Europa amb l’objectiu de reduir el risc d’ictus futurs en aquest grup de pacients.

L’ictus és un dels reptes més importants en salut pública en tot el món, i succeeix quan s’interromp el subministrament de sang al cervell, per causa d’un coàgul o de sagnat cerebral. És la causa més important de discapacitat adquirida durant l’edat adulta, la segona causa global de mort i la segona causa més freqüent de demència. A més, es preveu que l’impacte s’incrementarà en les pròximes dècades a causa de l’envelliment de la població.

En la base del projecte PRESTIGE-AF hi haurà un assaig clínic per reunir proves sobre la medicació recomanada per a la prevenció de l’ictus en pacients amb AF. Alguns sub-estudis exploraran models predictius de risc individual amb la utilització d’imatges del cervell, tests genètics i altres marcadors biològics. Altres aspectes del projecte inclouran l’exploració cognitiva i els factors psicològics i l’ús de drogues per part dels pacients.

Col·laboració internacional

Aquest projecte de 5 anys el condueix el Professor Roland Veltkamp del Departament de Medicina a l’Imperial College London i implica altres 11 institucions sòcies del Regne Unit i tota Europa. El Professor Veltkamp apunta que «la prevenció de l’ictus és un repte para pacients vulnerables amb patologies múltiples i riscos que interactuen. És aquesta complexitat que fa difícil trobar la millor estratègia preventiva individual per a cada pacient particular. Amb el treball amb els nostres socis internacionals a través de la iniciativa PRESTIGE-AF esperem afrontar algunes de les necessitats no cobertes d’aquests pacients, i desenvolupar tractaments més personalitzats. La prevenció és la clau, i bàsicament ens plantegem prevenir l’ictus i l’impacte que té en les vides dels pacients».

L’Stroke Alliance for Europe (SAFE) s’encarrega dins del projecte de la difusió de la informació sobre PRESTIGE. Per més informació, hi podeu contactar a través d’aquest mail.

PRESTIGE-AF ha rebut fons del programa de recerca i innovació de la Unió Europea Horizon 2020, sota el grant agreement 754517.

Publicar un comentari