Tipus i causes d’ictus

Hi ha dos tipus d’ictus: isquèmic i hemorràgic. Un 85% dels ictus són isquèmics i un 15% són hemorràgics.

Ictus isquèmic

L’ictus isquèmic es deu a una obstrucció sobtada del flux sanguini al cervell. Si les lesions que provoca són transitòries es tracta d’un ictus isquèmic transitori. Si, en canvi, els perjudicis són irreversibles i permanents és un infart cerebral.

Ictus transitori

Un ictus transitori o accident isquèmic transitori (AIT) és el mateix que un ictus. La diferència és que els símptomes duren menys. És un episodi brusc i sobtat que dura menys de 24 hores. Durant l’ictus transitori un vas sanguini del cervell es bloqueja, però el bloqueig desapareix per si sol.

  • Un ictus transitori és el mateix que un ictus i s’ha de tractar com un ictus.
  • Un ictus transitori és una emergència mèdica.

Causes

Ictus hemorràgic

L’ictus hemorràgic –també anomenat vessament cerebral– es produeix pel trencament d’una artèria o d’una malformació del cervell. En funció de la localització del vessament, hi ha dos tipus d’ictus hemorràgic. El primer, l’ictus hemorràgic cerebral, afecta a regions profundes del cervell. En l’altre, anomenat ictus hemorràgic subaracnoïdal, gran part del sagnat es localitza a la part més superficial. Hi ha diversos mecanismes pels quals un vas sanguini es pot trencar.

Causes

Tractament hospitalari

Els tractaments actuals només tenen efecte durant les primeres hores de la malaltia, per això és tan important reaccionar de forma ràpida en menys de 24 hores. L’ictus és una emergència mèdica.

L’origen de l’ictus –isquèmic o hemorràgic– i el perfil clínic de la persona determinaran el tipus de tractament que rebrà el pacient. Hi ha diferents tipus de teràpies, com les farmacològiques i les quirúrgiques.

En funció de les característiques de la malaltia, el pacient es derivarà a la unitat d’ictus, de cures intensives o a planta hospitalària.

Tractament de l’ictus isquèmic

Els tractaments dirigits a resoldre un ictus isquèmic seran diferents en funció del tipus d’obstrucció, tant de la mida del trombe com del tipus de vas sanguini que estigui afectat pel coàgul.

Tractament de l’ictus hemorràgic

El tractament de l’ictus hemorràgic, o vessament cerebral, està causat pel trencament d’una artèria o vena. En general, el tractament consisteix en evacuar la sang del cervell mitjançant una intervenció quirúrgica.

En el cas dels aneurismes, el vessament es pot aturar mitjançant una operació quirúrgica per introduir uns filferros o unes pinces que deixen fora de joc el vas sanguini lesionat.

Tractament farmacològic

Els tractaments dels ictus isquèmic i hemorràgic s’administren durant la fase aguda de l’ictus per restablir la circulació de la sang al cervell. Però durant les hores posteriors cal prevenir nous episodis amb altres teràpies.

El tractament per prevenir nous ictus variarà en funció del tipus d’accident cerebrovascular. En el cas dels ictus isquèmics, els fàrmacs antiagregants i anticoagulants són clau per evitar que la sang es coaguli als vasos sanguinis i la formació de més trombes.

A més, els professionals sanitaris duran un control de la pressió arterial i els nivells de glucosa del pacient per afavorir-ne la seva recuperació.