Tractament

Els tractaments actuals només tenen efecte durant les primeres hores de la malaltia, per això és tan important reaccionar de forma ràpida en menys de 24 hores. L’ictus és una urgència mèdica.

L’origen de l’ictus –isquèmic o hemorràgic– i el perfil clínic de la persona determinaran el tipus de tractament que rebrà el pacient. Hi ha diferents tipus de teràpies, com les farmacològiques i les quirúrgiques.

En funció de les característiques de la malaltia, el pacient es derivarà a la unitat d’ictus, de cures intensives o a planta hospitalària.

Tractament de l’ictus isquèmic

Els tractaments dirigits a resoldre un ictus isquèmic seran diferents en funció del tipus d’obstrucció, tant de la mida del trombe com del tipus de vas sanguini que estigui afectat pel coàgul.

Trombòlisi endovenosa

La trombòlisi endovenosa és un tractament farmacològic que consisteix en administrar un medicament per desfer el trombe.

Però aquesta teràpia té dos inconvenients principals. D’una banda, la trombòlisi endovenosa s’ha d’administrar quan abans millor. De l’altra, augmenta el risc d’hemorràgia i pot provocar complicacions.

Fins fa poc, la trombòlisi endovenosa era l’únic tractament disponible pels ictus isquèmics. 

Trombectomia mecànica

La trombectomia mecànica és una intervenció endovascular reservada pels trombes que comprometen el flux sanguini de les artèries més grans al cervell.

En aquest cas, el professional sanitari introdueix un catèter per l’artèria de l’engonal del pacient per fer arribar un stent fins a l’artèria obstruïda. Les malles de l’stent capturen el trombe per extreure’l i restablir la circulació.

L’estudi català REVASCAT, que forma part d’una investigació internacional, ha demostrat recentment l’eficàcia d’aquest tractament.

Tractament de l’ictus hemorràgic

El tractament de l’ictus hemorràgic, o vessament cerebral, està causat pel trencament d’una artèria o vena. En general, el tractament consisteix en extreure la sang del cervell mitjançant una intervenció quirúrgica.

En el cas dels aneurismes, el vessament es pot aturar mitjançant una operació quirúrgica per introduir uns filferros o unes pinces que deixen fora de joc el vas sanguini lesionat.

Tractament per prevenir nous ictus

Els tractaments dels ictus isquèmic i hemorràgic s’administren durant la fase aguda de l’ictus per restablir la circulació de la sang al cervell. Però durant les hores posteriors cal prevenir nous episodis amb altres teràpies.

El tractament per prevenir nous ictus variarà en funció del tipus d’accident cerebrovascular. En el cas dels ictus isquèmics, els fàrmacs antiagregants i anticoagulants són clau per evitar que la sang es coaguli als vasos sanguinis i la formació de més trombes.

A més, els professionals sanitaris duran un control de la pressió arterial i els nivells de glucosa del pacient per afavorir-ne la seva recuperació.